
MARDİN ÖLÇME DEĞERLENDİRME MERKEZİ
Millî Eğitim Bakanlığı´nca kurulan Ölçme Değerlendirme Merkezleri, Türkiye´de öğrencilerin il bazında gelişimlerinin takip edilmesi, okul bazlı eğitim durumlarının ölçülmesi ve eğitimi etkileyen faktörlerin ortaya konması amacıyla kuruldu.
Ölçme Değerlendirme Merkezleri, Uluslararası Öğrenci Değerlendirme Programı (PISA) ile Uluslararası Fen ve Matematik Eğilimleri Araştırması (TIMSS) ayrıca "Öğrenci Başarı İzleme Araştırması" ile PISA´ya göre daha geniş bir katılımın sağlandığı "Akademik Becerilerin İzlenmesi ve Değerlendirilmesi" (ABİDE) çalışmasını illerde yürütmektedir. Millî Eğitim Bakanlığı tarafından 81 ilde kurulacak Ölçme Değerlendirme Merkezleri örgün eğitim kapsamında öğrencilerin akademik gelişimlerinin izlenebilmesi, öğrenme eksikliklerinin tespit edilmesi için öğrenci, veli ve eğitimcilere geri bildirim verilmesine olanak sağlayan çalışmaları koordine eden merkezlerdir.
Ölçme Değerlendirme ve Sınav Hizmetleri Genel Müdürlüğü organizasyonuyla; illerde Ölçme araçları ve anketler yoluyla öğrencilerden veri toplanmakta ve yapılan analiz çalışmaları ile öğrenci ve velilere geri bildirim verilmektedir.
Bu amaçla İl Milli Eğitim Müdürümüz Yakup SARI'nın destekleri ile 2017 yılında ilimizde Ölçme Değerlendirme Merkezi kurulmuştur. Mardin İl Milli Eğitim Şube Müdürü Orhan BARCA koordinatörlüğünde, ilimizde görevli öğretmenlerden oluşan ekibimiz ile görev yapmaktadır.
Mardin Ölçme Değerlendirme Merkezi'nin Görevleri
1-Okul, ilçe ve il genelinde nitelikli ortak sınavlar yapılmasına destek sağlamak.
2- Ölçme ve değerlendirme teknikleri konusunda öğretmen ve okul yöneticilerini bilgilendirmek. ODSGM (Ölçme Değerlendirme ve Sınav Hizmetleri Genel Müdürlüğü) tarafından verilen eğitimlerin ilde yaygınlaştırılması için çalışmalar yapmak, gerektiğinde eğitim görevlisi olarak görev almak.
3- İlçe millî eğitim müdürlükleri ile koordineli olarak okul/kurumların ölçme değerlendirme, izleme ve eğitim öğretim planlaması konusunda kapasitesinin artırılmasına yönelik çalışmalar yapmak.
4- Açık uçlu soru ve cevap anahtarı hazırlama eğitimleri vermek.
5- Belirlenecek olan sınıf düzeylerinde sistemin ve alınan kararların işleyişini öğrencilerin akademik çıktıları üzerinden görmek amacıyla herhangi bir notlandırma olmaksızın "Öğrenci Başarı İzleme Araştırması" yapılacaktır.
6- Yapılan sınav sonuçlarına yönelik analiz çalışmaları yapmak ve analizin raporlaştırılması yoluyla ildeki eğitim durumuna ilişkin izleme ve değerlendirme verileri oluşturarak veli, öğretmen, okul ve il yöneticilerine geri bildirim verilmesine katkı sağlamak.
7- İl geneli ortak yazılı sınavlar uygulamak ve değerlendirme sonuçlarına göre destekleyici kursların okul ve ders bazında planlamasına yönelik veri toplamak.
8- İl genelinde eğitim-öğretimi etkileyen faktörleri tespit amaçlı anket geliştirmek ve sınav sonuçları ile birlikte değerlendirilmesine katkı sağlamak.
9- ABİDE, PISA, TIMSS ve Öğrenci Başarı İzleme Araştırması gibi ulusal ve uluslararası izleme çalışmalarının organizasyonu ile bu faaliyetlerin uygulanmasına yönelik ilde yapılacak iş ve işlemlerin yürütülmesine destek sağlamak.
10- Ölçme Değerlendirme ve Sınav Hizmetleri Genel Müdürlüğü desteği ile hazırlanan ölçme araçları, soru oluşturma ve değerlendirme yazılımları ve benzer araçların kullanılması konusunda ilde gerekli çalışmaları yapmak, ilde yapılan uygulamaların takibini ve raporlamasını yapmak. ODSGM tarafından hazırlanacak ulusal ve uluslararası raporların hazırlık süreçlerine katkı sağlamak.
11- İzleme araştırması niteliği taşıyan çalışmalar kapsamında uygulanacak sınavların sorularının hazırlanması, dizgisi, soru kitapçıkları, cevap kağıtları ve ilgili evrakın baskısı, sınav evrakının sevki, sınavın uygulanması, değerlendirilmesi, sınav sonuçlarının belirlenen usul ile duyurulması ve il raporunun hazırlanması çalışmalarını organize etmek.